Krediti u stranim valutama su stvar suvereniteta

Mađarska se mora riješiti nagomilanih kredita u stranim valutama jer oni ograničavaju politiku tečaja, istaknuo je mađarski premijer Viktor Orban.

"Kod mene krediti u stranim valutama su stvar suvereniteta", rekao je Orban za vrijeme govora pred gospodarskom komorom. "To znači da nismo u stanju iskoristiti prednost što imamo vlastitu valutu, forintu, koja je trenutačno prednost nad eurozonom", rekao je.

Mađarska forinta oslabila je ovog ponedjeljka na razine koje nisu viđene još od lipnja prošle godine. Investitori strahuju kako novi guverner centralne banke, Gyorgy Matolcs - bliski Orbanov saveznik i bivši ministar gospodarstva, predvodi nekonvencionalnu monetarnu politiku i favorizira slabiju forintu. Ovog utorka, dok je Orban držao govor, forinta je i dalje padala - na oko 305 forinti za jedan euro.

"Mi smo robovi tečaja (zbog velike količine kredita u stranim valutama), moramo se osloboditi toga", rekao je Orban.

Slaba forinta pomaže izvoznicima, no nikako ne odgovara kućanstvima, državnom i privatnom sektoru, koji imaju kredite u stranim valutama. Kao i drugdje, u Mađarskoj su bili izuzetno popularni krediti u eurima i švicarskim francima jer su bili jeftiniji od domaće valute.