Mađarsko "ne":

»Po toj cijeni... i na taj način – ne! Nama ne treba financijsko jamstvo«, odrješito je ustvrdio predsjednik Vlade u video poruci postavljenoj na svojem profilu na Facebooku, govoreći o kreditu od 15 milijardi dolara o kojem Mađarska pregovara s MMF-om i EU-om

BUDIMPEŠTA – Mađarska neće prihvatiti pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Europske unije pod uvjetima koje su te institucije postavile, izjavio je u četvrtak mađarski premijer Viktor Orban, ostavivši ipak otvorena vrata daljnjim pregovorima.

»Po toj cijeni... i na taj način – ne! Nama ne treba financijsko jamstvo«, odrješito je ustvrdio predsjednik Vlade u video poruci postavljenoj na svojem profilu na Facebooku, govoreći o kreditu od 15 milijardi dolara o kojem Mađarska pregovara s MMF-om i EU-om.

Orban je mislio na popis uvjeta koji je u četvrtak objavio vladi blizak dnevnik Magyar Nemzet, koji uključuje i smanjenje poreza i obiteljskih subvencija, uvođenje općeg poreza na zemljište, smanjenje subvencija za prijevoz i ukidanje posebnog poreza na banke.

No, to s mađarske strane ne znači i prekid pregovora o kreditu. Parlamentarna skupina stranke na vlasti Fidesza »ovlastila je vladu da izradi novi prijedlog za pregovore s MMF-om i EU sljedećih dana«, rekao je Orban.