Promjena načina obračuna PDV-a uništit će poljoprivrednike

Protivimo se najavljenoj promjeni obračuna PDV-a za obrtnike i vlasnike OPG-a prema kojoj bi se porez ubuduće trebao plaćati po izdanom a ne po naplaćenom računu kao dosada. Smatramo da će ta promjena uništiti obrtnike i poljoprivrednike, no ako se već nešto želi mijenjati onda držimo da obveznik PDV-a ne bi trebao biti onaj koji izdaje račun, nego onaj koji ga je dužan platiti, dakle kupac – poručili su Nezavisni seljaci Hrvatske očitujući se u Bjelovaru na najnoviji prijedlog ministra Linića

Tom prilikom progovorili su i o neravnopravnosti poljoprivrednika i žena u korištenju poticajnih mjera za zapošljavanje.

– Tražimo da se potiče svako radno mjesto, a posebno ona u poljoprivredi, jer držimo da se u ovom trenutku najviše ljudi može zaposliti upravo u tom sektoru. Danas imamo 370.000 nezaposlenih od kojih je 60.000 nisko kvalificiranih. Gdje će oni raditi ako ne u poljoprivredi – kazao je Mato Mlinarić, predsjednik Nezavisnih seljaka Hrvatske, tražeći od Vlade da promijeni poticajnu politiku u zapošljavanju držeći da su trenutne mjere diskriminirajuće za žene poduzetnice i vlasnike poljoprivrednih gospodarstava.